Kruche ciasto z jagodami i puszystą pianką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie i łatwe ciasto, niewymagające od kucharza, ale dla wymagającego podniebienia.

  • 15 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Na piankę:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/3 szklanki oleju

    ok. 500 g. jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z jagodami i puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy składniki na ciasto i razem dokładnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i jedną połowę ciasta wkładamy do zamrażalki, a drugą wykładamy nasmarowaną wcześniej tłuszczem blachę. Spód pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180°C ok. minut. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dokładamy pozostałe składniki cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną piankę przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy jagody (im więcej tym lepiej) i następnie na tarce (na dużych oczkach) ucieramy zamrożoną część ciasta. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Smacznego!

Porady

Zamiast jagód można użyć każdych owoców, np. malin albo truskawek, ale pomieszać różne rodzaje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować