Kruche ciasto z jagodami i puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodajemy składniki na ciasto i razem dokładnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i jedną połowę ciasta wkładamy do zamrażalki, a drugą wykładamy nasmarowaną wcześniej tłuszczem blachę. Spód pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180°C ok. minut. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dokładamy pozostałe składniki cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną piankę przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy jagody (im więcej tym lepiej) i następnie na tarce (na dużych oczkach) ucieramy zamrożoną część ciasta. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Smacznego!
Porady
Zamiast jagód można użyć każdych owoców, np. malin albo truskawek, ale pomieszać różne rodzaje.
Komentarze