Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową

4.51 (168 ocen)

Nie sądziłam,że połączenie jagód i wiórków kokosowych może tak dobrze smakować :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki
    • 200 g masła (dałam palmę z murzynkiem)
    • 3/4 szklanki cukru pudru (pół szkl wystarczy)
    • 5 żółtek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    • 5 białek
    • 90 g cukru + 2 łyżki ( do wiórek zmniejszyć ilość cukru)
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 125 ml kwaśnej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    • 3 łyżki kaszy manny
    • 200-250 g jagód
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażarki. Większą część wałkujemy do rozmiarów foremki, następnie do niej przekładamy. Posypujemy kaszą manną i układamy umyte, i odsączone na sitku jagody.
  • 2. Piana: W garnku podgrzewamy śmietanę, 90 g cukru i wiórki kokosowe. Chwilę mieszamy a następnie studzimy. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Gdy całość będzie gotowa przekładamy na jagody. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut ( z termoobiegiem)

Porady

blaszka 25x25 Zanim położymy na kruche ciasto owoce bardzo ważne jest posypać je wcześniej kaszą manną albo dobrej jakości bułką tartą. Kasza manna ma za zadanie wchłonąć sok z owoców. Gdybyśmy tego nie zrobili soki wsiąknie w ciasto, które po przestudzeniu stwardnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować