Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    20 dag masła lub margaryny
    2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    3 duże jabłka
    sok z cytryny
    1 cukier waniliowy
    cynamon mielony według uznania

    Pianka:
    2 białka
    pół szklanki cukru
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    2 łyżki kaszy manny
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
  • Nadzienie: 2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Pianka. 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
  • Krojenie. 6. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
  • Podanie. 7. Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować