Kruche ciasto z jabłkami

5 (189 ocen)

  • 25 min

Połączenie jabłek, dżemu i słodkiej piany daje rozpływające się w ustach ciasto.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 jajek,
    3 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    kostka margaryny,
    1 szklanka cukru,
    5-6 jabłek,
    płaska łyżeczka cynamonu,
    5 łyżek dżemu truskawkowego,
    2 łyżki suchego maku,
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z mąką, połową cukru, proszkiem do pieczenia, makiem i zimną margaryną siekamy na stolnicy. Szybko zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, a resztą wylepiamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dżemem smarujemy ciasto w blaszce, na to wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.
  • 3. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę, wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować