Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z mąką, połową cukru, proszkiem do pieczenia, makiem i zimną margaryną siekamy na stolnicy. Szybko zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, a resztą wylepiamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia.
2.Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dżemem smarujemy ciasto w blaszce, na to wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.
3.Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę, wykładamy na jabłka. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze