Kruche ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

Ciasto proste, ale bardzo smaczne.

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    25 dag margaryny
    2 łyżki smalcu
    1 mały proszek do pieczenia taki na 1/2 kg mąki
    1/2 kg mąki
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki cukru
    1 kg jabłek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    4 łyżki mielonych migdałów
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki marmolady wieloowocowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i smalcem do utartej masy dodać żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 1 godziny w lodówce.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami po starciu wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami cukru odjętymi z 3/4 szklanki oraz 2 łyżkami mielonych migdałów.
  • kruche z jabłkami 3. Białka z jajek ubić na sztywno z pozostałym cukrem, ubijać do momentu kiedy białka będą bardzo ładnie ubite i szkliste, następnie delikatnie wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym.
  • kruche z jabłkami 4. 3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy (22cm na 33 cm) na cieście rozsmarować cała marmoladę na niej jabłka i cała masę z ubitych białek po wierzchu posypać porwanymi kawałeczkami z pozostałego ciasta.
    Piec w temp. 180st około 35-40 minut.

    Po upieczeniu można ciasto ozdobnie polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne ja polałam bo została mi z przygotowań innego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować