Kruche ciasto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy rozwałkowane chłodne ciasto .
Następnie robimy budyń , odlewamy pół szkl. mleka i dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym , pozostałe mleko i cukier gotujemy, dodajemy mleko z proszkiem i dokładnie mieszamy, aż budyń będzie gęsty.
Gorący budyń wlewamy na cisto i wkładamy do nagrzanego do 180 C na 20 minut.
Gruszki obieramy i kroimy w plastry .
W rondelku rozpuszczamy masło i miód i dodajemy gruszki
podgrzewamy aż się zaczną karmelizować po czym wykładamy je na budyń i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej smakuje następnego dnia . Przed podaniem można polać polewą .
SMACZNEGO ;)
Komentarze