Kruche ciasto z gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto i łatwe do zrobienia

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki tortowej
    15 dag margaryny
    1 łyżka śmietany 18%
    2 żółtka
    1 łyżka kakao
    BUDYŃ:
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe (bez cukru)
    3 łyżki cukru
    PONADTO:
    3 duże gruszki
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z gruszką 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy rozwałkowane chłodne ciasto .
    Następnie robimy budyń , odlewamy pół szkl. mleka i dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym , pozostałe mleko i cukier gotujemy, dodajemy mleko z proszkiem i dokładnie mieszamy, aż budyń będzie gęsty.
    Gorący budyń wlewamy na cisto i wkładamy do nagrzanego do 180 C na 20 minut.
    Gruszki obieramy i kroimy w plastry .
    W rondelku rozpuszczamy masło i miód i dodajemy gruszki
    podgrzewamy aż się zaczną karmelizować po czym wykładamy je na budyń i zapiekamy jeszcze 5 minut.
    Ciasto odstawiamy do ostygnięcia najlepiej smakuje następnego dnia . Przed podaniem można polać polewą .
    SMACZNEGO ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować