Kruche ciasto z dżemem i bezą

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Proste i efektowne ciasto na każdą okazję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3-4 łyżki dżemu morelowego/brzoskwiniowego

    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    forma 30x25
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kruche ciasto z dżemem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części. Jedną część wylep formę deo pieczenia. Do drugiej części dodaj kakao i zagnieć i razem z trzecią częścią włóż do zamrażarki około 0,5 godz. Na warstwie ciasta w formie rozsmaruj dżem. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzyj część z kakao. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż ją na wierzch ciasta i zetrzyj trzecią część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 40-45 min.

Porady

Do ubitej piany można dodać kilka łyżeczek kisielu truskawkowego dla efektu kolorystycznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować