Kruche ciasto z czereśniami z pianką toffi

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obłędne ciasto,smakuje wyśmienicie,a na dodatek bardzo delikatne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 ml mąki,
    kostka margaryny,
    100 gram cukru pudru,
    5 żółtek,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    500 gram dojrzałych czereśni
    Pianka:
    1 szklanka cukru,
    6 białek,
    cukier waniliowy,
    2 budynie waniliowe o smaku toffi,
    300 ml szklanki oleju,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kruche ciasto z czereśniami z pianką toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę,a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2 części.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.Drugą część schładzamy. Czereśnie drylujemy.
    W drugiej misce umieszczamy białka.. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy. Wsypujemy budynie i wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Piankę wykładamy na ciasto i układamy na niej czereśnie.Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto,dodatkowo wycięłam z mniejszej części serca i ułożyłam na wierzchu.
    Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować