Kruche ciasto z czereśniami z pianką toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę,a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2 części.Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.Drugą część schładzamy. Czereśnie drylujemy.
W drugiej misce umieszczamy białka.. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy. Wsypujemy budynie i wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Piankę wykładamy na ciasto i układamy na niej czereśnie.Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto,dodatkowo wycięłam z mniejszej części serca i ułożyłam na wierzchu.
Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Komentarze