Kruche ciasto z czereśniami

  • wyświetlono: 647 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z czereśniami, musisz go spróbować !

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 250 g masła lub margaryny, zimnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru
• 5 żółtek

Składniki na budyniową piankę
• 7 białek
• 1 szklanka cukru
• 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
• niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
• 500 g czereśni lub innych owoców

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z czereśniami

  • 1. Zagnieść kruche ciasto
    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin - polecam zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem.
  • 2. Podpiec spód
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Blachę (o wymiarach 33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta (na tarce o grubych oczkach), rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
  • 3. Przygotować budyniową piankę
    Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

  • 4. Przygotowanie ciasta i pieczenie
    *Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej wydrylowane czereśnie, a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
  • 5. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min, aż się zarumieni.
    Po upieczeniu trzymałam je ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, później studziłam już przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Proste, szybkie ciasto w sam raz...

Ciasto z czereśniami.

Dodane przez: matuszczakasia

Ciasto z czereśniami

Ciasto to można zrobić z różnymi...

image-0n2haqt

Dodane przez: monika016

Ciasto serowe z czereśniami

Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym...

image-0gfpaya

Dodane przez: edith

Migdałowe ciasto z czereśniami

Czereśnie świetnie pasują do siebie...

image-0mkfd9i

Dodane przez: Mniam1

Serowe ciasto z czereśniami

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale...

Tuż po upieczeniu

Dodane przez: aleksandra0307

Ciasto z czereśniami

Pierwszy raz spotkałam się z ciastem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE