Kruche ciasto z czereśniami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z czereśniami, musisz go spróbować !

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny, zimnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek

    Składniki na budyniową piankę
    • 7 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
    • niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    • 500 g czereśni lub innych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto
    W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce przynajmniej kilka godzin - polecam zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem.
  • 2. Podpiec spód
    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Blachę (o wymiarach 33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta (na tarce o grubych oczkach), rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 20-30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
  • 3. Przygotować budyniową piankę
    Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.

  • 4. Przygotowanie ciasta i pieczenie
    *Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Na podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej wydrylowane czereśnie, a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
  • 5. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 min, aż się zarumieni.
    Po upieczeniu trzymałam je ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, później studziłam już przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować