REKLAMA

Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem

wyświetlono: 1077 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Doskonałe , smaczne , kruche , kwaskowe ciasto , doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :)

opublikowany: 30.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
    Ciasto kruche :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    4 żółtka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem :
    3 szklanki napoju owocowego - u mnie jabłko gruszka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    250 g margaryny
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    2 szklanki czarnej porzeczki - bez szypułek
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    1 zmieszane jajko
    cukier perlisty
Ocena:

(średnia 5 z 21 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 1. Ciasto francuskie rozwijam , odkrawam ok . 4 cm . - nie będzie potrzebne do ciasta , pozostałe ciasto kroje na 12 części , układam na dużej blasze , smaruję jajkiem , posypuję cukrem perlistym , piekę ok . 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , studzę .
  • Kruche ciasto z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 2. Składniki ciasta zagniatam , wykładam dno blaszki , wstawiam do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu z lodówki na cieście układam porzeczki zmieszane z mąką ziemniaczaną , piekę ok . 30 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Ciasto kruche z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 3. Dwie szklanki napoju doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostały napój zmieszany z mąką , cukrem , cukrem z wanilią , gotuję budyń , studzę . Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję .
  • Ciasto kruche z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 4. Na ciasto kruche wykładam puszysty krem , na kremie układam ciastka francuskie , dociskam , posypuję cukrem pudrem , wstawiam do lodówki na ok godzinę :)

Notka redakcyjna

Porady

Ciasto możemy zrobić np . z jagodami czy borówkami :) Odcięte ciasto francuskie kroje na mniejsze ciastka , piekę , posypuję cukrem pudrem , podaję :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bożena Z. ja.

Ciasto czarną porzeczką

polecam waniliowe ciasto z czarną porzeczką-smaczne orzezwiające słodko -kwaśne -idealne na letnie dni.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 06.07.2017 | wyświetlono: 2535 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Kruche ciasto z czarną porzeczką

Robiłam je z tegorocznych porzeczek.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 08.07.2016 | wyświetlono: 1566 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jola1977-1977 123

Ciasto z czarną porzeczką

Słodkie cisto, które kryje w sobie kwaśne owoce. Smaczne i szybkie do zrobienia.

kategoria: Ciasta opublikowany: 11.07.2018 | wyświetlono: 285 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Ciasto z czarną porzeczką

Aromatyczne, mocno porzeczkowe ciasto z czarną porzeczką. Bardzo sezonowe, nie sposób mu się oprzeć ;)

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 12.07.2016 | wyświetlono: 1473 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE