Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem

5 (23 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe , smaczne , kruche , kwaskowe ciasto , doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
    Ciasto kruche :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    4 żółtka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem :
    3 szklanki napoju owocowego - u mnie jabłko gruszka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    250 g margaryny
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    2 szklanki czarnej porzeczki - bez szypułek
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    1 zmieszane jajko
    cukier perlisty
Wystaw ocenę:

5 (23 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Ciasto z kremem

Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 1. Ciasto francuskie rozwijam , odkrawam ok . 4 cm . - nie będzie potrzebne do ciasta , pozostałe ciasto kroje na 12 części , układam na dużej blasze , smaruję jajkiem , posypuję cukrem perlistym , piekę ok . 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , studzę .
  • Kruche ciasto z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 2. Składniki ciasta zagniatam , wykładam dno blaszki , wstawiam do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu z lodówki na cieście układam porzeczki zmieszane z mąką ziemniaczaną , piekę ok . 30 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Ciasto kruche z czarna porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 3. Dwie szklanki napoju doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostały napój zmieszany z mąką , cukrem , cukrem z wanilią , gotuję budyń , studzę . Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję .
  • Ciasto kruche z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem 4. Na ciasto kruche wykładam puszysty krem , na kremie układam ciastka francuskie , dociskam , posypuję cukrem pudrem , wstawiam do lodówki na ok godzinę :)

Porady

Ciasto możemy zrobić np . z jagodami czy borówkami :) Odcięte ciasto francuskie kroje na mniejsze ciastka , piekę , posypuję cukrem pudrem , podaję :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Czarna porzeczka Margaryna Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować