Kruche ciasto z budyniem wiśniami i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Klasyczne, kruche ciasto w sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Na blaszkę 25 x 30 cm

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    1 duże jajko
    3 żółtka
    3/4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    2/3 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na nadzienie:
    3 duże brzoskwinie
    ok 300-400 g wiśni (poza sezonem mogą być mrożone)
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    700 ml mleka

    Ponad to:
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem wiśniami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtka oraz zimne masło, wszystko razem posiekać .Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 10 st.
  • Kruche ciasto z budyniem, brzoskwiniami i wiśniami 2. Połowę ciasta wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na podpieczony spód, na budyniu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i wiśnie.
  • Kruche ciasto z budyniem, brzoskwiniamii wiśniami 3. Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przykryć owoce i podziurkować widelcem, aby równo rosło. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Porady

Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki i mrożonych wiśni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować