Kruche ciasto z budyniem wiśniami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtka oraz zimne masło, wszystko razem posiekać .Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 10 st.
2.Połowę ciasta wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na podpieczony spód, na budyniu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i wiśnie.
3.Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować, przykryć owoce i podziurkować widelcem, aby równo rosło. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym
Porady
Poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki i mrożonych wiśni
Komentarze