Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej
    250 g masła
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    Masa budyniowa
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
    1 l mleka
    Dodatkowo
    1/2 kg truskawek lub innych owoców
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
    Masa budyniowa
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
    Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować