Ciasto bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
Masa budyniowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
Dodatkowo
1/2 kg truskawek lub innych owoców
cukier puder do posypania ciasta
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, śmietanę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa budyniowa
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane.
Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem
Komentarze