Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

4.99 (145 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową pod kruszonką.Idealne do popołudniowej kawusi czy herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    6 łyżeczek cukru
    150 g margaryny
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    MASA BUDYNIOWA:
    2 budynie śmietankowe
    5 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    650 ml mleka
    400 g śliwek
    KRUSZONKA:
    3/4 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    100 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z budyniem i śliwkami  2 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min. Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować