kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na formę o średnicy 21cm
    CIASTO:
    300g mąki krupczatki
    150g masła
    50g cukru

    BUDYŃ:
    1 litr mleka
    2 łyżki cukru
    2 duże budynie waniliowe

    + ok. 300g rabarbaru (3 długie cienkie sztuki lub 2 długie grube)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Ciasto

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do ciasto wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z funkcją grzania góra/dół.

    Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiając je rękoma tak, aby powstała nam kruszonka. Dzielimy ją na 3 części. 2/3 wkładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy je dokładnie. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie łapać złoty kolor).

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe 250 ml mleka przelewamy do miski, dodajemy budynie waniliowe i dokładnie mieszamy. Gdy nasze mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i mieszając energicznie gotujemy go przez ok. 2 minuty.

    Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

    Na popieczone ciasto wykładamy równo rabarbar, wylewamy gorący budyń i wyrównujemy jego powierzchnię. Całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować