Kruche ciasto z budyniem i owocami

  • wyświetlono: 118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo kruche i delikatnie słodkie ciasto, budyniowa masa i owoce. U mnie kwaśna czarna porzeczka i słodka truskawka. Można użyć owoców jakich się chce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie czy jabłka. Owoce mrożone czy ze słoika to nie przeszkoda, Ja akurat miałam czarną porzeczkę ze słoika i mrożona truskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne.

IMG_20200806_213033_346
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na blaszkę o wymiarach 39x 27 cm
Na ciasto:
4 szklanki mąki krupczatki (poj.250 ml)
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
400 g zimnego masła
1 łyżka pasty waniliowej

Na budyń:
4 budynie waniliowe z cukrem (po 60 g każdy)
1 litr mleka

Ponad to:
300 g mrożonych truskawek (waga po rozmrożeniu)
700 g czarnej porzeczki z syropu (waga po odsączeniu
1 łyżka cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z budyniem i owocami

  • Kruche ciasto z budyniem i owocami1. Mąkę przesiać, do miski do mąki dodać zimne masło, cukier puder, aromat, proszek do pieczenia, żółtka i jajko. Ciasto posiekać nożem lub "siekaczką" do ciasta kruchego, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy za długo zagniatać, aby tłuszcz się nie ogrzał.
    2/3 ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, resztę ciasta umieszczamy w zamrażarce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
    Po pół godzinie większy kawałek ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ja rozwałkowuję po prostu na blaszce wyłożonej papierem- ciasto przykrywam folią i rozwałkowuję małym wałeczkiem. Następnie za pomocą widelca zrobić w całym cieście dziurki, aby ciasto równo rosło w piekarniku/
    Ciasto wstawiam do piekarnika na środkową półkę na ok 10-12 minut, aby się zrumieniło. Nie wchłania wtedy wilgoci z owoców czy budyniu i pięknie rośnie, nie jest wilgotne, a kruche.
  • Kruche ciasto z budyniem i owocami2. Owoce odsączyć z soku za pomocą sitka. Waga owoców po odsączeniu to około kilogram.
  • Kruche ciasto z budyniem i owocami3. Z litra mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie., a następnie wlać je do gotującego się mleka. Budyń zagotować. Jeszcze ciepły budyń rozsmarować dokładnie na podpieczonym cieście, które w tym czasie kiedy gotowaliśmy budyń powinno już wyjść z piekarnika.
  • Kruche ciasto z budyniem i owocami4. Na budyń wyłożyć równomiernie owoce.
  • Kruche ciasto z budyniem i owocami5. Ciasto, które było w zamrażarce wyjąć z niej. Następnie na jarzynowej tarce o dużych oczkach zetrzeć równomiernie ciasto wprost na owoce.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec je przez 45 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
  • Kruche ciasto z budyniem i owocami6. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać po całkowitym wystygnięciu, aby budyń zastygł i stężał. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kruche ciastociasto z owocamiciasto z budyniemkuchnia babciproste ciastokuchnia mamycoś do kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

Ciasto kruche z jogurtową pianką i owocami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Kruche z Jogurtową Pianką i Owocami

Najlepsze ciasto w sezonie,połączenie...

image-1uhxuco

Dodane przez: xamelka1

Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Bardzo lubię orzechowe spody ,są...

Kruche.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

Uwielbiam również wersje z rabarbarem,...

kruche ciasto

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Proste, ale jakże pyszne ciasto....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE