Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (U mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa)
    Ciasto:
    250g masła/margaryny
    2 jajka
    3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml))
    1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń (mogą być świeże)
    Opcjonalnie:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ck1qsf 1. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka.
    Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
  • image-23qmld4 2. Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować o zamrażalnika.
    Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 180 stopniach.
  • image-0lq7bfv 3. W międzyczasie ugotować budyń.
    Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
    Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
    Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
    (Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
    Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód.
  • image-0puya3c 4. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej.
    Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
  • image-13kk1yo 5. Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach.
    Kroić po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować