Kruche ciasto z brzoskwiniami z pianką i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, żółtek, cukru, proszku do pieczenia zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym ciastem wylepiłam dno wysmarowanej blaszki i boki na ok cm wysokości. Ciasto podpiekłam do ładnego zezłocenia 20 minut w 180 - u st. Na letnie podpieczone ciasto wyłożyłam ciepły budyń, który z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej ugotowałam w 1,5 szkl mleka. Na budyń wyłożyłam odsączone z zalewy brzoskwinie pokrojone w kostkę mniej więcej cm x cm. Na owoce dałam pianę z białek ubitą z 3 łyżkami cukru i kiślem żurawinowym. Na wierzch starłam na grubych oczkach mniejszą część ciasta. Piekłam ok 40 min w temp 180 st. Blaszka 25 x 25 cm, szklana 250 ml
Komentarze