Kruche ciasto z brzoskwiniami z pianką i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche, delikatne, pachnące masłem - polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki, 20 dag masła, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego.

    Dodatkowo, brzoskwinie w puszce 800 g ----- budyń śmietankowy z cukrem, łyżeczka mąki ziemniaczanej,1,5 szkl mleka ---- dowolny kisiel, 3 łyżki cukru, białka od żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z brzoskwiniami z pianką i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtek, cukru, proszku do pieczenia zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym ciastem wylepiłam dno wysmarowanej blaszki i boki na ok cm wysokości. Ciasto podpiekłam do ładnego zezłocenia 20 minut w 180 - u st. Na letnie podpieczone ciasto wyłożyłam ciepły budyń, który z dodatkiem łyżeczki mąki ziemniaczanej ugotowałam w 1,5 szkl mleka. Na budyń wyłożyłam odsączone z zalewy brzoskwinie pokrojone w kostkę mniej więcej cm x cm. Na owoce dałam pianę z białek ubitą z 3 łyżkami cukru i kiślem żurawinowym. Na wierzch starłam na grubych oczkach mniejszą część ciasta. Piekłam ok 40 min w temp 180 st. Blaszka 25 x 25 cm, szklana 250 ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować