Kruche ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu

  • 30 min

Składniki:

  • na kwadratową blaszkę o wymiarach 25 cm:

    220 g masła w temperaturze pokojowej,
    2 czubate szklanki mąki,
    jajko,
    niepełna szklanka cukru,
    łyżka domowego cukru waniliowego,
    łyżeczka sody,3-4 łyżki domowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,

    2 duże brzoskwinie, nektarynki lub morele,
    4 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych

    lukier:
    czubata łyżka kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
    cukier puder do smaku,
    kilka łyżeczek ciepłego mleka

Kruche ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę z sodą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na wyłożona papierem blaszkę, posmarować dżemem, ułożyć owoce pokrojone w kostkę, posypać wiórkami lub migdałami. Na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Serek połączyć z cukrem pudrem i mlekiem w takiej proporcji, by powstał gęsty lukier. Oblać nim gotowe ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy