Kruche ciasto z brzoskwinią

0 (0 ocen)

Brzoskwinie otulone kruchym ciastem smakują wyśmienicie. Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. Uda się nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Należy pamiętać, że przy kruchym cieście zawsze zimne wstawiamy do gorącego piekarnika.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300g mąki,
    • 200g masła,
    • 100g cukru,
    • 5 żółtek,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • MASA BRZOSKWINIOWA:
    • 1 kg brzoskwiń,
    • 5-6 łyżek cukru,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • 1 szklanka wody,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kruche ciasto z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z brzoskwinią 1. CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy i zagniatamy ciasto rękoma.
  • Kruche ciasto z brzoskwinią 2. Ciasto dzielimy w proporcji 30% i 70 % i odkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do foremki, wyrównujemy i lekko dociskamy. Formę wkładamy do lodówki, ciasto powinno być zimne, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy spód około 15-20 minut. Można go obciążyć ceramicznymi kulkami.
  • Kruche ciasto z brzoskwinią 3. MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, podlewamy odrobiną wody i smażymy kilkadziesiąt minut aż zaczną się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy cukier.

  • Kruche ciasto z brzoskwinią 4. Budynie rozrabiamy w wodzie i wlewamy do brzoskwiń. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Masę studzimy.
  • Kruche ciasto z brzoskwinią 5. Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę brzoskwiniową. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
  • Kruche ciasto z brzoskwinią 6. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować