Kruche ciasto z bezą

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W naszej rodzinie to ulubiony dodatek do kawy.

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag masła
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszkudo piecz.
    ● 4 żółtka
    ● cukier waniliowy
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● słoik dżemu z jagód
    Masa bezowa:
    ● 2 szkl. cukru pudru
    ● po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i posiekanych orzechów włoskich
    ● 4 białka
    ● 4 płaskie łyżki wiórków kokosowych
    Masa budyniowa:
    ● 1/2 l mleka
    ● po 2 łyżki mąki
    pszennej i ziemn.
    ● cukier waniliowy
    ● 2 żółtka
    ● płaska łyżeczka cynamonu
    ● 20 dag masła
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło siekamy
    z mąką i proszkiem. Dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy.
    Rozwałkowujemy na
    2 placki wielkości blaszki
    (23x36 cm). Smarujemy dżemem.
    Pieczemy po 15 minut
    w temp. 175 °C. Studzimy.
  • 2. Beza: białka ubijamy, dodając
    cukier, mąkę i wiórki.
    Smarujemy ciasta, posypujemy
    orzechami. Pieczemy po
    15 minut w temp. 150 °C.
  • 3. Masa budyniowa: 1/2 szkl.
    mleka mieszamy z mąkami,
    cukrem, cynamonem i żółtkami.
    Wlewamy do reszty
    wrzącego mleka. Gotujemy
    budyń. Studzimy. Masło ucieramy,
    stopniowo dodając budyń.
    Masą przekładamy ciasta.
    Odstawiamy
    na kilka
    godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować