Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne kruche ciasto z gruszkami. Najlepiej smakuje ciepłe podane z gałką lodów. Polecam wypróbowanie ciasta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    5 żółtek,
    200 g masła,
    3 szklanki mąki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2/3 szklanki cukru,
    2 łyżki kakao.
    Piana;
    5 białek,
    1 szklanka cukru.
    Gruszki;
    3 duże gruszki,
    1 łyżka czubata masła,
    1 łyżki miodu.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Kruche ciasto

Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zimne masło i cukier.
    Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i łączymy ze sobą.

    Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
    Gruszki obieramy i kroimy w piórka.
    Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszki i dodajemy miód.
    Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż owoce zmiękną.
    Studzimy.
    Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.
    Wykładamy na ciasto gruszki.
    Na gruszki wykładamy ciemne ciasto.
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
    Ubitą pianę wykładamy na ciemne ciasto.


    Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
    Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
    Smacznego ;)

Porady

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować