Kruche ciasto na oleju przekładane dżemem

4.35 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto bez dodatku masła, zamiast niego dodajemy olej i kwaśną śmietanę. Miękkie, ładnie wyrośnięte. Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie domowego, gęstego dżemu (bez żelfiksu). Na wierzchu z ciasta ułożone są ozdobne kulki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
    100 g cukru
    1 jajko
    50 ml oleju
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    330 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.35 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Kruche ciasto na oleju przekładane dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, wymieszać łyżką. Dodać jajko, olej, proszek do piecenia i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Podzielić na 2 równe części. Jedną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm, zrobić podwyższone o ok. 1 cm brzegi. Wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować.
  • 3. Z pozostałego ciasta zrobić niewielkie kulki (ok. 40 szt.), ułożyć na wierzch.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować