Kruche ciasto na oleju przekładane dżemem

  • wyświetlono: 2006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto bez dodatku masła, zamiast niego dodajemy olej i kwaśną śmietanę. Miękkie, ładnie wyrośnięte. Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie domowego, gęstego dżemu (bez żelfiksu). Na wierzchu z ciasta ułożone są ozdobne kulki.

ja 1
  • 16 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml)
100 g cukru
1 jajko
50 ml oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
330 g mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto na oleju przekładane dżemem

  • 1. Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, wymieszać łyżką. Dodać jajko, olej, proszek do piecenia i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Podzielić na 2 równe części. Jedną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm, zrobić podwyższone o ok. 1 cm brzegi. Wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować.
  • 3. Z pozostałego ciasta zrobić niewielkie kulki (ok. 40 szt.), ułożyć na wierzch.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżemolejciasto z dżememciasto na oleju

Komentarze

Podobne przepisy

ucieran ciasto na oleju z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto ucierane na oleju z jagodami

smaczne szybkie lekkie i puszyste...

Ciasto na oleju z owocami

Dodane przez: alaaa

Ciasto na oleju z owocami

Łatwe i szybkie ciasto z owocami.

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Jesień to okres pysznych szarlotek...

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe na oleju

Dodane przez: Magster

CIASTO TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE NA OLEJU

Lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem...

Szarlotka na kruchym cieście

Dodane przez: Ola1984

Szarlotka na kruchym cieście

Naczelne jesienne ciasto :) Chrupiące,...

Ciasto drożdżowe przekładane dżemem

Dodane przez: Kasiula86

Ciasto drożdżowe przekładane dżemem

Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE