Tak przygotowane ciasto ma bardzo kruchy spód w towarzystwie śliwek , smaczny krem na bazie budyniu na soku pomarańczowym i chrupiącą bezę osypaną płatkami migdałowymi . Całość jest przepyszna i znika w oka mgnieniu z talerzy .
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru pudru
200 g. masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Beza:
5 białek
1 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałowych
Krem:
3 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 g. masła roślinnego
Dodatkowo:
0,5 kg. śliwek
cukier puder do osypania
2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia -24 cm . x 38 cm .
Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam , dzielę na 3/4 i 1/4 ciasta . 3/4 ciasta wykładam na spód blaszki , na cieście układam śliwki krojone na pół , pozbawione pestek , na śliwki odrywając na kawałeczki rozkładam pozostałe ciasto . Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut , po upieczeniu studzę .
2.Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno , dodaję cukier puder ubijam na lśniącą , sztywna masę , dodaję mąkę ziemniaczaną , miksuję do połączenia składników . Masę wykładam do drugiej blaszki , posypuję płatkami migdałowymi , piekę ok. 70 minut w temperaturze 130 stopni , studzę .
3.Dwie szklanki soku doprowadzam do zagotowania , dodaję ostatnią szklankę zmiksowaną z mąką , cukrem i cukrem waniliowym , mieszam , gotuję budyń , wykładam do miseczki , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję po łyżce masy budyniowej , ucieram na pulchną masę .
4.Na kruche ciasto wykładam krem , na kremie układam bezę , lekko dociskam . Całość osypuję cukrem pudrem . Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny .
Komentarze