Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi

3 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ciasto ma bardzo kruchy spód w towarzystwie śliwek , smaczny krem na bazie budyniu na soku pomarańczowym i chrupiącą bezę osypaną płatkami migdałowymi . Całość jest przepyszna i znika w oka mgnieniu z talerzy .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru pudru
    200 g. masła
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Beza:
    5 białek
    1 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 łyżki płatków migdałowych
    Krem:
    3 szklanki soku pomarańczowego
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g. masła roślinnego
    Dodatkowo:
    0,5 kg. śliwek
    cukier puder do osypania
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia -24 cm . x 38 cm .
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Beza

Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi 1. Składniki ciasta zagniatam , dzielę na 3/4 i 1/4 ciasta . 3/4 ciasta wykładam na spód blaszki , na cieście układam śliwki krojone na pół , pozbawione pestek , na śliwki odrywając na kawałeczki rozkładam pozostałe ciasto . Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut , po upieczeniu studzę .
  • Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi 2. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno , dodaję cukier puder ubijam na lśniącą , sztywna masę , dodaję mąkę ziemniaczaną , miksuję do połączenia składników . Masę wykładam do drugiej blaszki , posypuję płatkami migdałowymi , piekę ok. 70 minut w temperaturze 130 stopni , studzę .
  • Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi 3. Dwie szklanki soku doprowadzam do zagotowania , dodaję ostatnią szklankę zmiksowaną z mąką , cukrem i cukrem waniliowym , mieszam , gotuję budyń , wykładam do miseczki , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję po łyżce masy budyniowej , ucieram na pulchną masę .
  • Kruche ciasto na mąkach mieszanych ze śliwkami , kremem budyniowym i bezą osypaną płatkami migdałowymi 4. Na kruche ciasto wykładam krem , na kremie układam bezę , lekko dociskam . Całość osypuję cukrem pudrem . Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Budyń Masa Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować