Kruche ciasto milionera

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis na to pyszne ciasto wyszperałam w internecie:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - maki pszennej: 175 gramów
    - masła pokrojonego w kostkę: 125 gramów
    - pokruszonego brązowego cukru: 50 gramów

    - użyć gotowej masy toffi w puszce: 400 gramów

    - mleczna czekolada: 170 gramów
    - masło: 4 łyżki

Kruche ciasto milionera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut
    , do złotego brązu.
  • 2. Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód
  • 3. Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
  • 4. Po wylaniu ostatniej warstwy, ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Życzę smacznego

Komentarze

Podobne przepisy