Kruche ciasto koszyczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu idealne na szybką kawę z letnimi owocami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowe kruche ciasto bądź zrobione własnoręcznie
    - 1 opakowanie budyniu z cukrem
    - 1/2 litra mleka
    - Dowolne letnie owoce
    - Margaryna do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche ciasto koszyczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na kruche ciasto:

    - 250 g mąki pszennej tortowej
    - 100 g masła w temperaturze pokojowej
    - 80 g drobnego cukru
    - szczypta soli
    - 1 żółtko
    - 50 ml wody

    Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy.
  • 2. Z kruchego ciasta wycinamy kwadraciki o wielkości trochę większej niż średnica kół od muffinek w blaszce metalowej, Formę do muffinek smarujemy margaryną a następnie układamy kwadraty tak aby powstały nam koszyczki a rogi ciasta wystawały za foremki. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-18 minut.
  • 3. Gotujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu a następnie kiedy lekko przestygnie dodajemy do ciasteczek i przyozdabiamy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować