Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .
Beza :
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy , aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy .
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia .
Na ciasto wykładamy 2 szklanki czerwonej porzeczki , przesypujemy mąką i wysypujemy resztę porzeczek .
Na owoce wykładamy kokosową bezę i wyrównujemy .
Mocno schłodzoną resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na wierzch ciasta . Dodatkowo możecie wierzch posypać delikatnie kruszonką , ale nie jest to konieczne :)
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 60 minut .
Komentarze