Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami

0 (0 ocen)

Niesamowicie pyszne ciasto , warto je przygotować w sezonie owoców letnich .

Składniki:

  • Kruche ciasto :

    200g zimnego masła

    3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej

    3/4 szklanki cukru pudru

    4 żółtka



    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    1-2 łyżki śmietanki

    skórka starta z 1 cytryny

    

    Beza:

    4 białka

    1 szklanka cukru

    100g wiórków kokosowych



    Dodatkowo :

    3-4 szklanki czerwonej porzeczki

    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto szybko łączymy , zagniatamy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .

    Beza :

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy , aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy .



    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części , jedną ponownie wkładamy do lodówki lub do zamrażalnika , a drugą część ciasta wykładamy równomiernie na blachę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia .

    Na ciasto wykładamy 2 szklanki czerwonej porzeczki , przesypujemy mąką i wysypujemy resztę porzeczek .

    Na owoce wykładamy kokosową bezę i wyrównujemy .

    Mocno schłodzoną resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na wierzch ciasta . Dodatkowo możecie wierzch posypać delikatnie kruszonką , ale nie jest to konieczne :)

    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. 60 minut .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować