Kruche ciasto

5 (169 ocen)

Doświadczone gospodynie domowe przygotowują ciasta według własnych przepisów, początkującym proponuje ten przepis.

Składniki:

  • Składniki:
    - 30 dag mąki krupczatki
    - 20 dag masła
    - 1-2 żółtka
    - 2 łyżki śmietany
    - cukier puder (ok. 10 dag do ciasta słodkiego lub 1 łyżeczka do słonego)
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na kruche ciasto 1. Mąkę przesiać na stolnicę lub miskę, dodać cukier i szczyptę soli oraz schłodzony tłuszcz, posiekać nożem wszystkie składniki.
    Dodać żółtka jaj i 2 łyżki kwaśnej śmietany, czubkami palców wyrobić szybko gładkie, jednolite ciasto.
    Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i schłodzić (1 godzinę), rozwałkować na grubość 5-7 mm, podsypując mąką,
    wyłożyć formę, odcinając wałkiem nadmiar ciasta, ponakłówać widelcem, piec w temp. 210°C ok. 20-30 min.

Porady

Z ciasta kruchego możemy przyrządzać wypieki słodkie i pikantne. Osobom odchudzającym się polecamy wypieki z serem, posypane kminkiem, są mniej kaloryczne niż słodkie. - Podstawowe ciasto kruche przygotowujemy według zasady 1:2:3, tzn. 1 część cukru, 2 części tłuszczu i 3 części mąki. - Używamy cukru pudru lub drobnego kryształu (grubszy kryształ nie rozpuści się w cieście). - Możemy dodać surowe żółtka lub ugotowane na twardo w zależności od przeznaczenia ciasta; do ciast bardziej kruchych i delikatnych dodajemy gotowane, zaś surowe do pozostałych. - Surowe ciasto przechowujemy w lodówce owinięte w folię, można je też zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować