Kruche ciastko z gruszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Apetyczna jesienna propozycja do kawki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże gruszki
    4 łyżki miodu
    cynamon

    KRUCHE:
    1 szl mąki
    1 żółtko
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    1 łyżka kwaśniej śmietany
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciastko z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto z mąki , masła, cukru, soli, żółtka, śmietany. Formujemy kulę i chłodzimy ok 30 min.
  • 2. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy.
  • 3. Gruszki obieramy, przecinamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy pokrojone połówki na cieście. Wycinamy nożykiem kształt gruszki zostawiając ok 1 cm brzegu, który zawijamy do góry. Smarujemy miodem i oprószamy cynamonem.
  • 4. Pieczemy na złoto ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Smacznego!

Porady

Smakują wybornie na ciepło jak i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować