Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą

4.5 (175 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Truskawki i czekolada - połączenie doskonałe ;)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - masło zimne kawałki: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 2 opakowania
    - sól: 1 szczypta
    - woda (zimna): 2 łyżki
    NADZIENIE:
    - czekolada deserowa: 100 gramów
    - olej: 1 łyżka
    - truskawki świeże do dekoracji: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym. Posiekać z zimnym masłem i wodą, szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu wylepić ciastem wysmarowane tłuszczem foremki do tarteletek(5) lub kruchych babeczek. Piec 15-20 minut na złoty kolor w ok. 200 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek, odstawić do ostygnięcia.


    ~ przepis na ciasto kruche pochodzi z "Poradnika Domowego"
  • 2. Nadzienie: Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej.(Można też roztopić w mikrofalówce; można zastąpić czekoladę deserową czekoladą mleczną). Nakładać do odwróconych do góry nogami tarteletek(można do ułożonych normalnie, ale wtedy należy zwiększyć ilość czekolady), ozdobić truskawkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować