Kruche ciastka z kremem czekoladowym i miodowymi orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kruche ciastka z kremem czekoladowym i miodowymi orzechami włoskimi - proste i pyszne "coś słodkiego"

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 2 szklanki mąki
    szczypta proszku do pieczenia
    2 żółtka
    200 g zimnej margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    około 100 g kremu czekoladowego
    około 1,5 szklanki orzechów włoskich drobno pokruszonych
    2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciastka z kremem czekoladowym i miodowymi orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane schłodzone masło, żółtka, oba cukry zagnieść kruche ciasto.
    Ciasto rozwałkować niezbyt cienko - na grubość co najmniej 1 cm. Wykrawać za pomocą szklanki koła. Dnem mniejszej szklanki-literatki zrobić wgłębienia w każdym kole. W każde wgłębienie włożyć po łyżeczce kremu czekoladowego, a następnie ułożyć pokruszone orzechy włoskie wymieszane z miodem - im więcej orzechów, tym ciasteczka są smaczniejsze.
    Ciastka z kremem i orzechami ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w temp. 180°C (do zezłocenia). Studzić na kratce.
    Smacznego:)

Porady

wyszło mi 14 sztuk ciastek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować