kruche ciastka z dżemem

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam kupowane kruche ciastka i po prostu chciałam je zrobić w domu. Wzorowałam się na tych ze sklepu. Przepis na kruche ciasto przechodzi z pokolenia na pokolenie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    szczypta proszku do pieczenia
    250 g masła lub margaryny
    2 - 3 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    dżem np. malinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Ciastka Przetwory

Kruche ciastka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z mąki, masła, proszku do pieczenia, śmietany, 2 jajek i żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Wałkujemy na bardzo cienkie i wycinamy kółka lub inne kształty. Z dwóch białek ubijamy pianę i dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru. Połowę zrobionych ciastek smarujemy z wierzchu pianą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Pieczemy w 200 stopniach aż się zarumienią. Wyjmujemy. Na wystudzone ciastka dajemy dżem i przekładamy drugą połową ciastka z pianą na wierzchu. Smacznego!

Porady

Do ciasta możesz dodać cukier puder (nie więcej pół szklanki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować