Kruche ciasteczka z witrażykiem

4.5 (152 ocen)

Twardy i chrupiący środek, a dookoła niego delikatne i kruche ciasteczko

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    12 dag masła
    6 dag cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
    kolorowe landrynki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z witrażykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką przy pomocy noża, aż powstaną grudki wielkości ziarenka grochu. Dodać cukier wanilinowy i żółtko. Zarobić je najpierw nożem, a następnie szybko dłońmi tak, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, można dodać do niego troszkę śmietany. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.
  • 2. Landrynki pokruszyć w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa, każdy z kolorów osobno.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (170-180 stopni bez).
  • 3. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Foremką wykroić ciasteczka o kształcie gwiazdek i kwiatuszków, i ułożyć je na blasze. W ciasteczkach wyciąć okienka i wsypać w nie pokruszone landrynki – z niewielką górką.
  • 4. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia się landrynek. Ciastka zdjąć z blachy dopiero po lekkim przestudzeniu, kiedy landrynki stwardnieją.

Porady

Jeśli przed upieczeniem ciasteczek zrobimy w nich dziurkę na przeciągnięcie tasiemki, możemy je powiesić na choince jako naturalną i pyszną ozdobę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować