Kruche ciasteczka z rozmarynem i orzeszkami piniowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka z rozmarynem, cytryną i orzeszkami piniowymi idealnie komponuję się z dżemem malinowym i morelowym. Te ciasteczka to wspaniałe uzupełnienie popołudniowej herbaty, ale również ciekawa propozycja czegoś słodkiego na rodzinnych uroczystościach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 40 ciastek:
    350 g mąki krupczatki
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    2 jajka
    1-2 łyżki mascarpone
    szczypta soli
    łyżka posiekanych listków rozmarynu
    30 g orzeszków piniowych
    skórka otarta z cytryny

    słoiczek najlepiej domowego dżemu malinowego (200 g)
    słoiczek najlepiej domowego dżemu morelowego (200 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Orzeszki

Kruche ciasteczka z rozmarynem i orzeszkami piniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajka, skórkę cytrynową, posiekany rozmaryn, orzeszki piniowe i mascarpone szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

    Ciasto kroimy na kilka części, a następnie każdą z nich wałkujemy na 0,5 cm placki. Za pomocą dowolnej foremki wycinamy ciastka.


    Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Przekładamy na kratkę.

    W wgłębienia wkładamy po pół łyżeczki dżemu. Ciasteczka również można przełożyć dżemem jeśli użyliśmy tradycyjnej okrągłej foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować