Kruche ciasteczka z pastą groszkową

0 (0 ocen)

Na imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową.

Składniki:

  • Ciasteczka:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    125 g margaryny
    1 żółtko z jajka L
    1 łyżeczka soli

    Pasta:
    2 jajka
    1 puszka zielonego groszku
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól, pieprz
    1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kruche ciasteczka z pastą groszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.


  • 2. Jajka gotujemy na twardo.
  • 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem.
  • 4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy