Na imprezach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden kęs, które można podnieść z talerza i od razu zjeść. :-) Moja dzisiejsza intensywnie zielona propozycja to ciastka z kruchego ciasta z pastą groszkową.
Składniki:
Ciasteczka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
125 g margaryny
1 żółtko z jajka L
1 łyżeczka soli
Kruche ciasteczka z pastą groszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem wykrawamy koła. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy.
2.Jajka gotujemy na twardo.
3.Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem.
Komentarze