Kruche ciasteczka z maszynki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche, maślane ciasteczka posypane cukrem pudrem lub zanurzone w czekoladzie, takie pamiętam z dzieciństwa. Pyszne, domowe i proste w przygotowaniu. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszcze zachowają świeżość nawet do paru tygodni. Ciasteczka idealne na zachciankę malucha.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 2 blachy

    masło 200 g
    cukier puder 100 g
    gęsta śmietana 2 łyżki
    żółtka z 2 jaj
    mąka pszenna 400 g
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiany cukier puder, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, żółtka, cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto można wyrobić ręcznie. Początkowo siekamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy w kulę elastycznego i gładkiego ciasta.
    Część ciasta umieszczamy w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut na rumiany kolor. Studzimy na kratce. Ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować