kruche ciasteczka z maszynki

0 (0 ocen)

moje córki wprost je uwielbiają. kupiłam kiedyś 20 dkg ciastek w sklepie i rekordowo przeleżały ponad 2 miesiące bo nie smakowały, a takie domowe znikają jak błysk. polecam bo jak upieczesz to wiesz co jesz :)))

Składniki:

  • 4 szkl mąki tortowej
    1 margaryna
    1 jajo +3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl cukru pudru ( można użyć zwykłego)
    2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia wymieszać. mąka powinna być oczywiście przesiana. następnie dodajemy jajo, żółtka, margarynę i śmietanę.
    wyrabiamy ciasto. zawinięte w folię odkładamy na 20-30 min do lodówki na odpoczynek.
    schłodzone ciasto przepuszczamy przez maszynkę na jakie tylko chcemy wzory, tniemy na kawałki takie 5-10 cm lub jak kto lubi. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
    pieczemy 16-20 min na złoty kolor.
    ciastka możemy podawać tak już gotowe po ostygnięciu lub np zanurzyć całe lub częściowo w czekoladzie białej lub czarnej, albo obsypać czekoladę orzechami, albo gorące obtoczyć w grubo kryształkowym cukrze. każdy na własną fantazję.

    polecam smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować