Kruche ciasteczka z marmoladą.

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Tanie, podzielne kruche ciasteczka. Idealne na Święta. Można upiec je kilka dni wcześniej, wtedy będą jeszcze lepsze.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 4-4,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
    250 g czystego smalcu
    1/4 szklanki cukru
    szklanka śmietany
    20g drożdży

    PONADTO;
    cukier puder do posypania
    twarda marmolada do nadzienia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Kruche ciasteczka z marmoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć z cukrem i smalcem, dodać śmietanę i mąkę. Ciasto ma być twarde.Może się na początku wydawać że jest za twarde ale w miarę wyrabiania staje się miększe i bardziej plastyczne. Wyrabiać do dokładnego połączenia składników.
  • Kruche ciasteczka z marmoladą 2. Gotowe ciasto dzielimy sobie na części i wałkujemy na grubość (ok 2-3mm) wycinamy kwadraty i nakładamy odrobinę marmolady.
  • Kruche ciasteczka z marmoladą 3. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15min w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1/ Ważne aby marmolada była twarda, ponieważ zwykła wypłynie podczas pieczenia. 2/ Upieczone ciasteczka można śmiało przechowywać kilka tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować