Kruche ciasteczka z makiem i kokosem

5 (177 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasteczka, takie na szybką zachciewajkę. Zagniatamy ciasto, wycinamy ciasteczka i pieczemy. Takie raz dwa w wykonaniu. Makowo-kokosowe. Idealne z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam. Upieczcie.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki sypkiego maku
    2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kruche ciasteczka z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy dowolną foremką ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • 3. Ciasteczka podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować