Kruche ciasteczka z kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kruche, bardzo słodkie ciasteczka z dodatkiem masy krówkowej i wiórków kokosowych. Idealne dla łasuchów.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g zimnego masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    duża szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka cukru z wanilią

    Warstwa kokosowa:
    1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    ok. 1/2 puszki masy krówkowej

    Dodatkowo:
    2-3 łyżki masy krówkowej
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

    Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową.

    Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła.

    Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.

    Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.

    Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek.

    Odstawiamy do stężenia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować