Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka obficie pokryte karmelowym masłem orzechowym, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polane gorzka czekoladą. Idealne do kawy.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    300 g mąki krupczatki
    150 g cukru pudru
    250 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    szczypta soli
    obłożenie:
    szklanka cukru
    200 ml słodkiej śmietanki
    5-6 łyżek gładkiego masła orzechowego
    400 g niesolonych orzeszków ziemnych
    łyżeczka soli
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.

    Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.

    Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni.

    Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami.

    Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować