Kruche ciasteczka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka idealne dla smakoszy jabłuszek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1/2 kg mąki + mąka (do podsypania)
    - 25 dag margaryny
    - 1/4 szklanki cukru
    - 125 ml śmietany
    - 3 żółtka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - jabłka (najlepiej mniejsze) - ok. 10 sztuk
    - cukier puder
    - cynamon

Kruche ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek przesiać, dodać cukier. Miękką margarynę położyć na mące i posiekać na niewielkie kawałki.
  • 2. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Trzeba podsypywać mąką, bo ciasto jest trochę lepkie i przykleja się do stolnicy :) Następnie wkładamy je do lodówki na dwie godziny.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i kroić w plastry (wzdłuż dłuższej części ćwiartki). Posypać cukrem pudrem i cynamonem i wymieszać delikatnie.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 mm i wykrawać krążki najlepiej wielkości szklanki (mogą być większe, ale wtedy już trzeba też mieć duże jabłka). Na połowie krążka położyć dwie cząstki jabłka i przykryć drugą połową krążka.
  • 5. Układać na natłuszczonej margaryną blaszce. Piec w 180-190 stopniach na złotawy kolor. Upieczone można ewentualnie posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy