kruche ciasteczka z dżemem pigwowym

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z domowym dżemem pigwowym.

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g masła
    125 g cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    opcjonalnie pół łyżeczki esencji waniliowej
    opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany

    dżem z pigwy do przełożenia słoiczek 300g

    lukier lub cukier puder do wykończenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kruche ciasteczka z dżemem pigwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką. Na posiekaną kruszonkę wlewamy żółtka i esencję. Szybko zagniatamy ciasto, opcjonalnie możemy dodać trochę śmietany, by utworzyło się jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folę spożywczą i chłodzimy co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
  • 2. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, na podsypanej mące stolnicy i wycinać okrągłe ciasteczka. Ciasteczka pieczemy około 8-10 minut w 190 stopniach C na złoty kolor.
  • 3. Połowę ciastek smarujemy dżemem. Następnie przykrywamy pozostałymi ciastkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Ciasteczka można przełożyć każdym gęstym dżemem lub powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować