Kruche ciasteczka z dżemem pigwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem lub siekaczką. Na posiekaną kruszonkę wlewamy żółtka i esencję. Szybko zagniatamy ciasto, opcjonalnie możemy dodać trochę śmietany, by utworzyło się jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folę spożywczą i chłodzimy co najmniej przez 2 godziny w lodówce.
2.Schłodzone ciasto należy rozwałkować, na podsypanej mące stolnicy i wycinać okrągłe ciasteczka. Ciasteczka pieczemy około 8-10 minut w 190 stopniach C na złoty kolor.
3.Połowę ciastek smarujemy dżemem. Następnie przykrywamy pozostałymi ciastkami. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Porady
Ciasteczka można przełożyć każdym gęstym dżemem lub powidłami.
Komentarze