Kruche ciasteczka z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne ciasteczka z dżemem,bardzo kruche,wręcz rozpływające się w ustach.Zniknęły w jedno popołudnie i smakowały wszystkim bez wyjątku

  • 30 min

Składniki:

  • 220 g masła,
    100 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 i 3/4 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    dżem (ja użyłam marmolady)

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucierać do białości, powoli dodawać cukier. Wciąż ucierając wbijać po jednym żółtku. Dodać obie przesiane mąki i wymieszać na twarde ciasto.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem okrągłe ciastka - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, bo nie urosną zbyt wiele.Zamiast tego można formować je tak jak ja-toczyć w dłoniach nieduże kulki,spłaszczyć je,a na środku zrobić palcem dołeczek i nałożyć trochę dżemu. Piec ok.15 min. w temp. 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy