Kruche ciasteczka z dynią (pierożki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz masło pokrojone w małe kawałki. Szybko wyrabiamy (ja użyłam widelca), aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy pokrojony serek biały i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. lub całą noc.
Puree z dyni lekko podgrzewamy w garnuszku razem z przyprawami. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko, sól i cukier. Szybko mieszamy.
Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy kółka foremką do ciastek lub szklanką o średnicy ok. 6 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy jak pierogi. Widelcem przyciskamy brzegi ciasta. Widelec warto oprószyć mąką, w ten sposób ciasto nie będzie przywierać. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem w niewielkich odstępach od siebie. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu podajemy samodzielnie lub oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Komentarze