
Dodane przez: Jola1977-1977
Dla miłośników czekolady i nie tylko kruchutkie ciasteczka samo rozpływające się w ustach
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Porady
- w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej
można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze)
- w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia
- jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.
Dodane przez: Ostra Na Słodko
American cookies – jedne z moich...
Dodane przez: Magster
Małe co nieco, dla smakoszy białej...
Komentarze