KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla miłośników czekolady i nie tylko kruchutkie ciasteczka samo rozpływające się w ustach

IzabelaT

Składniki

1 łyżka maki pszennej
1,5 łyżki ziemniaczanej
3 dag czekolady gorzkiej
45 g margaryny
3 łyżki cukru kryształ
1 żółtko
5 dag mielonych migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

  • 1. Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej.

    Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty.

    Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30 sztuk.

    Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

- w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej
można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze)
- w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia
- jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylamigdałyczekoladamączka migdałowa

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasteczka

Dodane przez: Obsession

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady

Idealne do popoludniowej kawy

AMERICAN COOKIES – KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

AMERICAN COOKIES – KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

American cookies – jedne z moich...

Kruche z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, których...

Kruche ciasteczka z banenem i czekoladą

Dodane przez: Bilcia

Kruche ciasteczka z czekoladą i bananem

Małe co nieco w sam raz do kawki...

image-131fus9

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, ŻURAWINĄ...

Małe co nieco, dla smakoszy białej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE