Kruche ciasteczka z batatem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Batat jako nadzienie do ciastek ? czemu nie..

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    4 szkl mąki
    1 kostka masła 200 g
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany
    pół szkl cukru
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    nadzienie
    1 batat ok 400 g
    1 szkl orzechów włoskich
    pół szkl cukru
    otarta skórka z cytryny
    cukier waniliowy
    2 łyżki bułki tartej

Kruche ciasteczka z batatem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto.
    Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc w moździerzu , dodać do masy, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i bułkę tartą (ale tylko wtedy gdy masa jest zbyt rzadka.
    Wymieszać. Wałkować cienko i formować ciasteczka w kształcie ravioli lub małych pierożków.
    Piec na złoty kolor, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy