Kruche ciasteczka pomarańczowe

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Poczęstunek dla Mikołaja ;)

Joanna Tokarz
  • 35 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na ok 35-40 sztuk (w zależności od wielkości użytych foremek)

1/2 kg mąki tortowej
250g masła
1 niepełna szklanka cukru pudru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
2 żółtka
1 małe jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
Sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
1 galaretka pomarańczowa
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
100ml zimnej wody

Dodatkowo:
1 tabliczka dobrej białej czekolady
Kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasteczka pomarańczowe

  • 1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę startą z wyparzonej, dobrze umytej pomarańczy. Ciasto zagniatamy dość szybko i formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek u schładzany w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części, by było nam lepiej rozwałkować i wałkujemy do uzyskania placka o grubości ok 4mm. Wycinamy foremka kształty które chcemy uzyskać pamiętając o tym by zrobić jednakową ilość ciastek "pełnych" i tych z "dziurką", które będziemy dekorować. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 na 20 minut (do zrumienienia- warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik, pomimo ustawienia tej samej temperatury różnie może piec). Studzimy.

    Nadzienie:

    Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem. W wodzie mieszamy proszek budyniowy, który następnie wlewamy na zagotowany sok. Gotujemy budyń, odstawiamy i wsypujemy galaretkę pomarańczową. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestudzenia (sprawdzamy co jakiś czas temp. by krem całkowicie nie zastygł, ale też by nie był za gorący bo ciastka nam za bardzo zmiękną). W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Smarujemy nią wszystkie ciastka z dziurką, a następnie posypujemy je obficie kolorową posypką. Przestudzony krem wyciskamy szprycą na pełne ciastko i przykrywamy udekorowaną "górą". Pozostawiamy w zimnie do całkowitego stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaciasteczkadla dziecikruchez kremempomarańczowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche z marmoladą

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, których...

kruche ciasteczka

Dodane przez: gnomcio

Kruche ciasteczka

Mega kruche ciasteczka waniliowe,...

Kruche ciasteczka

Dodane przez: Świat Wypieków

Kruche ciasteczka

Bardzo kruche, delikatne ciasteczka...

Kruche domowe ciasteczka

Dodane przez: Karioka

KRUCHE DOMOWE CIASTECZKA

Pomyślałam, że zamiast kupować...

Kruche Ciasteczka

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Kruche Ciasteczka

Tradycyjne kruche ciasteczka z...

Kruche ciasteczka z piwem

Dodane przez: AnetaJ

Kruche ciasteczka na piwie

Przepis koleżanki z pracy. Gdy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE