Kruche ciasteczka piernikowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedne z lepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, delikatne,
rozpływające się w ustach. Polewa czekoladowa to kropka nad i. Po prostu zestawienie
idealne. Takie ciastka świetnie sprawdzą się na święta. Z powodzeniem możecie
je zrobić zamiast pierniczków. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt na pewno
Was zadowoli. Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy do piernika, w kuchni
podczas pieczenia unosi się cudowny zapach.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    1 kostka masła (200 g.)
    1 jajko

    Polewa:
    50 g. czekolady gorzkiej
    50 g. czekolady mlecznej
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciasteczka piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka piernikowe 1. Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać.
    Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem. Jak kto woli.
    Ja ułatwiam sobie pracę robotem :) Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię
    spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce.
  • Kruche ciasteczka piernikowe 2. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.
    Ja dzielę sobie ciasto na dwie części. Bo mniejsze lepiej mi się wałkuje.
    Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Ja tym razem zrobiłam okrągłe. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kruche ciasteczka piernikowe 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15 minut.
    Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia.
    Kiedy wystygną przygotować polewę. Obie czekolady, razem z mlekiem roztopić
    w kąpieli wodnej. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać,
    aż powstanie gładka polewa. Pamiętajcie, żeby dno miski nie dotykało wody.
    Przypominam, to za każdym razem, ale to ważne. Ponieważ polewa może się zważyć.
    Wiem, bo sprawdziłam :)
    Ciepłą polewą udekorować ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Kruche ciasteczka

To może cię zainteresować