Zapraszam na smakowite kruche ciasteczka w formie faworków. Szybki w przygotowaniu i prosty przepis na kruche ciasteczka w kształcie faworków. Polecam.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1op mieszanki do wypieku ciasta kruchego
1 jajko
100 g masła
2 łyżki mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
mąka do podsypania
Kruche ciasteczka - pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy zawartość opakowania i dodajemy resztę składników. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką.
Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż w paski, a później w skośnie romby. Każdy faworek nacinamy pośrodku i wywijamy ( jak klasyczne faworki ) . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180℃ około 15 - 20 minut na rumiany kolor.
Faworki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze