Kruche ciasteczka - pieczone faworki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite kruche ciasteczka w formie faworków. Szybki w przygotowaniu i prosty przepis na kruche ciasteczka w kształcie faworków. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1op mieszanki do wypieku ciasta kruchego
    1 jajko
    100 g masła
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Jajko

Kruche ciasteczka - pieczone faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka - pieczone faworki 1. Do miski wsypujemy zawartość opakowania i dodajemy resztę składników. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką.
    Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż w paski, a później w skośnie romby. Każdy faworek nacinamy pośrodku i wywijamy ( jak klasyczne faworki ) . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180℃ około 15 - 20 minut na rumiany kolor.
    Faworki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też przepis na kruche ciasteczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.14 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasteczka serowe z jabłkiem

To może cię zainteresować