Kruche ciasteczka Mikołaje

0 (0 ocen)

Ciasteczka domowe są najlepsze. Pachnące, maślane, kruche. W tym przepisie w formie Mikołajków, bo przecież klimat świąteczny mnie ogarnął :) Przepis z książki Słodka kuchnia polska Ewy Aszkiewicz

Składniki:

  • 300 gram krupczatki
    150 gram masła
    100 gram cukru pudru
    2 żółtka
    łyżka kwaśnej śmietany
    łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Do dekoracji:
    foremka w kształcie serca, lukier,wiórki kokosowe lub biała posypka cukrowa,czerwony barwnik,czarny barwnik lub roztopiona czekolada, cukierki, groszki lub posypka śnieżynka

Kruche ciasteczka mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagniatamy szybko, najlepiej w malakserze aby rękoma zbyt nie nagrzać ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm i wykrawamy foremką w kształcie serca ciasteczka. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 170 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy